U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De ValleienSocial Media

Inhoud

De valleien in de Marina Alta staan bekend om hun authentieke karakter

 

Sagra ligt in de Vall de la Rectoría. Deze vallei wordt aan de noord, west en zuidzijde  begrenst door bergen. Aan de oostzijde eindigt de vallei bij de Middellandse zee. In de Vall de la Rectoría bepaalt de sinaasappelteelt het landschap. Deze vallei is in de zomer nog lentegroen. Het contrast met de kust is groot. Boeren bewegen zich hier loom voort op hun trekkers. De inwoners van Sagra moeten het hebben van de citrusvruchten in hun vallei. De sinaasappelbomen worden door diverse natuurlijke bronnen van water voorzien. De irrigatiekanalen, de zogenaamde Acequias dateren soms nog uit de Moorse tijd. Deze Acequias lopen door de hele vallei. De waterbronnen, waaronder die van de coöperatie van San Sebastian, zijn kenmerkend voor dit gebied. Mede door de aanwezigheid hiervan is de citruscultuur hier zo goed ontwikkeld. Tijdens de bloesemperiode in het voorjaar wordt de lucht gevuld met de intense en heerlijke zoete geur van de oranjebloesem, in het Arabisch azahar genoemd. 

 

Sagra, Vall de la RectoríaSagra, Vall de la Rectoría

 

de Vall de Pop ook wel de Jalón vallei genoemd ligt één vallei verderop, staat bekend om zijn druiventeelt en wijnproductie. De wijngaarden bepalen daar het beeld van de omgeving. In de bodega’s van Jalón wordt met name Mistela (een zoete moscatelwijn) gemaakt.  Onder de rius raus (overkappingen in Valenciaanse stijl)  worden in de herfst druiven tot rozijnen gedroogd. 

Vall de Pop, Marina AltaVall de Pop, Marina Alta

 

 

De valleien ten noordwesten van Sagra liggen hoger en zijn vanwege hun klimatologische omstandigheden zij deze uitermate geschikt voor de kersenteelt. Deze kersen staan bekend onder de naam Cerezas de la Montañas de Alicante. Het zijn de vall de Laguartvall d’Alcalà, en de vall de Gallinera. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden er elk jaar van eind april tot juni  ongeveer 4 miljoen kilo kersen geoogst. Een wandeltocht door deze vallei tijdens de kersenoogst is een heerlijke bezigheid. Vanaf maart is een tocht door dit gebied, vanwege de diep roze kersenbloesem, beslist ook de moeite waard !

 

Vall de LaguarVall de Laguar