U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Casa de la Fuente

Het Dorpje SagraSocial Media

Inhoud

Het dorpje Sagra

Sagra is een lieflijk klein dorpje met 400 bewoners en ligt aan de Costa Blanca in de Comunidad Valenciana in de noordelijkste punt van de Provincie Alicante.  

Sagra ligt in het hart van de vall de la Rectoría en is onderdeel van een keten van de dorpjes: Tormos, Sagra, Rafol d’Almunia, Benimeli en Sanet y Negrals. Deze dorpjes liggen tegen de zuidflank van de Sierra de Segaria. Al deze dorpen kijken uit over de vruchtbare sinaasappelvallei Vall de la Rectoría. De dorpen horen bij de regio La Marina Alta.  

De vallei wordt aan de noord, west en zuidzijde begrensd door imposante bergen. Aan de oostzijde eindigt de vallei aan de Middellandse zee bij Dénia. Op 8 Km afstand bij Ondara ligt de op- en afrit van de autosnelweg AP-7.  Op één uur reisafstand naar het noorden bevindt zich de stad Valencia en op één uur reisafstand naar het zuiden ligt Alicante. Deze twee belangrijke culturele steden zijn een bezoek meer dan waard.

Dichtbij Sagra liggen de kustplaatsen Dénia, Moraira en Jávea.

 

 Vall de Rectoría met het dorpje SagraVall de Rectoría met het dorpje Sagra

  

Sagra is van historie een Arabisch dorp. De Arabische invloed eindigde aan het begin van de XVII eeuw met de verbanning van de Moorse bewoners. Wanneer je in de kern van Sagra rondloopt lijkt het of je nog in de oude Moorse tijd bent. De opstand in 1609 tegen het koninklijke bevel la Orden Real de expulsión om de Moren te verdrijven heeft hier lang geduurd. Toch was het einde van het koninkrijk Al-Andaluz toen een feit. Vanaf deze tijd wordt het dorp bewoond door mensen komend uit ValenciaGranada en later vooral ook Mallorca. Boeren en landarbeiders bewerkten het land  van de "Ordre de Santiago". De sinaasappelteelt was en is de belangrijkste bron van inkomsten.

 

 Plaza del País Valencia in SagraPlaza del País Valencia in Sagra

 

Sagra is een dorp met een paar kleine pleintjes en enkele straatjes met een mooi oud kerkje en een piepklein gemeentehuisje. De dorpskern bestaat nog steeds uit nauwe straatjes van Moorse origine. Een ervan is vernoemd naar de Valenciaanse dichter Vicent Andrés Estellés. Het dorp heeft enkele bescheiden bezienswaardigheden: het kerkje San Sebastian uit de XVII eeuw aan hetzelfde plein als het piepkleine gemeentehuisje, het zogenaamde Ayuntament Municipal.

 

Ayuntamiento de SagraAyuntamiento de Sagra 

 

Iets verderop ligt La Font. Dit is de oorspronkelijke wasplaats van het dorp. Het is een prima plek om even in de schaduw van de imposante platanen te verblijven. Het water van het fontein vindt zijn oorsprong in de natuurlijke bron la Font de Mortit . Deze bron ligt 1.5 Km buiten het dorp in de bergen. Beslist een wandeling waard!

 Wasplaats in SagraWasplaats in Sagra

 

                             

  

De bewoners zijn vooral boeren die leven van de opbrengst van hun sinaasappelplantages. De aanplant bestaat uit sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Deze citrusbomen worden door diverse natuurlijke bronnen van water voorzien. De irrigatiekanalen de zogenaamde Acequias lopen door heel de vallei. 

 

 

 

 

Door de ligging aan de flank van een zuid helling van een imposant gebergte, de Monte Cavall, ligt Sagra in de luwte. Hierdoor heeft het, mede dankzij het Mediterraan klimaat, een aangenaam microklimaat. Het zijn vooral de natuurlijke en eenvoudige leefwijze in het dorp waardoor het verblijf hier zo aantrekkelijk is. 

En… natuurlijk het fantastische en veelzijdige landschap.

 

De verten van een landschap dat nooit lijkt op te houden.

De horizon lijkt verschoven naar onmetelijke eindes met vlaktes die worden begrensd door grillige bergketens!

Op de wegen en paden is iedere bocht een nieuw mooi schouwspel van kleur, licht en historie.

Hier passeer je slapende dorpen, waar de stenen en de aarde meer vertellen dan de mensen zelf. 

In de lange hete zomer gaat de wereld hier op in trillingen van een nooit aflatende energie

Deze energie voedt de mens en de natuur met een ongelooflijke kracht. 

Laat je oplossen in de kosmische extensie van zijn……

 

Dick Schreinders 

 

Vall de la RectoríaVall de la Rectoría