U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

DéniaSocial Media

Inhoud

Het stadje Dénia, gezelligheid aan de Middellandse zee

Denia is een stad met een lange geschiedenis. Dat zie je met name terug in de smalle Moorse straatjes die door het centrum kronkelen. De wijk Baix la Mar, naast de haven, is een goed voorbeeld van een traditionele visserswijk met gekleurde huisjes. In dit gedeelte liggen gezellige bars en restaurantjes waar je bijzonder lekker kunt eten. De stad Dénia bloeide vooral in de laat 19e eeuw op als handelsplaats dat is vooral herkenbaar aan de modernistische architectuur. De haven van Dénia is nog steeds erg belangrijk voor het gebied. Met name het transport naar de eilanden Mallorca en Ibiza is een goede bron van inkomsten. Ook een jacht en vissershaven ontbreken hier niet. De diversiteit zorgt voor een charmante en typische mediterrane sfeer. Vanuit Sagra is het twintig minuten rijden om Dénia te bereiken. Je rijdt dan via de CV-729 richting de kust.

 

 DéniaDénia

 

El Castillo de Dénia

Op de heuvel naast de haven ligt ‘El Castillo’. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw en heeft daarom een islamitische stijl. Sindsdien zijn er vele aanpassingen gedaan aan het kasteel, waardoor deze ook bijvoorbeeld invloeden uit de Renaissance kent. Het kasteel is grotendeels vernietigd in 1859, maar later in eren hersteld. Er worden ’s zomers in de avonden vaak concerten in het kasteel gehouden. Het museum van het kasteel herbergt daarnaast de archeologische resten van een Romeinse nederzetting genaamd ‘Diannium’ die in het gebied zijn gevonden.

Naar de kleurrijke Markten van Dénia

Wanneer je aan de Spaanse kust denkt, dan denk je aan verse vis, fruit en olijven! Er zijn in Dénia twee voedselmarkten, de markthal en de visafslag. De overdekte markthal Mercado Municipal (in Calle Magallanes) is van maandag t/m zaterdag van 07:00 tot 14:00 geopend. Je vindt er diverse stalletjes met vlees, vis, fruit, noten en allerhande andere lekkere dingen. Bij de visafslag Lonja de Pescado (in de haven – Muelle Pesquero) worden iedere donderdag en vrijdag vanaf 17:00 verse vis en schelpdieren verkocht.

 

Interior del mercat de DéniaInterior del mercat de Dénia

 

De veelzijdige stranden van Dénia

De stad heeft een aantal prachtige, uitgestrekte stranden die door de EU beloond zijn met de Blauwe Vlag, een teken dat het strand veilig en schoon is. Ten noorden van Dénia vind je de zandstranden Punta del Raset, Les Marines, Les Bovetes, Els Molins en les Deveses. Bij deze familiestranden kun je heerlijk zonnen en zwemmen. Ten zuiden ga je richting de berg en zijn de stranden iets ruiger. Eerst kom je nog langs het zandstrand Las Marinas Casiana, maar daarna volgen de rotsachtige baaien van Las Rotas. Nog iets verder ligt Cabo San Antonio met prachtige kliffen. Hier kun je ook mooi duiken en snorkelen, voor meer informatie hierover kun je terecht bij Nautica Marina.

 

Dénia PlayaDénia Playa

 

Sierra de Montgó

Direct naast de stad Dénia ligt een grote berg, dit is de Montgó. Aan de andere kant van deze berg ligt de stad Jávea. De berg valt enorm op, omdat de rest van de directe omgeving vrij vlak is. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de zee en de omliggende steden. Er zijn diverse wandelpaden op de berg, maar er is een autoweg. Je bereikt de berg met de auto via de snelweg CV-736. Voor meer informatie over de wandelpaden en routes kun je terecht bij de toeristeninformatie van Dénia, deze bevindt zich op Calle Manuel Lattur 1.

Dénia betekent ook eten, tapas en drankjes

Luxe dineren, genieten van Spaanse tapas of verse vis eten met uitzicht op zee… de liefhebber van goed voedsel kan in Dénia zijn hart ophalen. Specialiteiten van de regio zijn de Gambas Rojas de Dénia (rode garnalen) , Pulpo Seco (in de zon gedroogde inktvis die daarna gegrild word) en Mistela (dessertwijn).

Tips

– Het plaatsje Jávea aan de andere kant van de berg is ook een bezoekje waard.    Kijk hier voor meer informatie over deze leuke stad.
– Vanuit de haven van Dénia kun je de boot nemen naar Ibiza ,Formentera en          Mallorca. De reis duurt zo’n 3,5 uur.
– Begin juli vindt in Dénia een groot jaarlijks festival plaats. Tijdens deze feesten    vinden onder andere processies, parades en muziekoptredens plaats. Het    beroemdste evenement is echter Bous a la Mar (Stieren in de zee) waarbij stieren    en mensen door de stad rennen met als eindpunt de zee… De stieren worden    overigens hierbij gewoon in leven gehouden.