Vall d'Ebo en Vall d'Alcalá
De Vall d'Ebo en Vall d'Alcalá, liggen vlak naast elkaar. Ze zijn een bezoek meer dan de moeite waard. Vall d'Ebo is bekend om zijn prachtige omgeving. Natuurliefhebbers komen naar dit gebied voor de meest fascinerende ravijn de "Barranco del Infierno", een smalle canyon die gevormd is door de rivier de Girona. Deze ravijn loopt van Vall de Ebo naar de Vall de Laguar. Dit ravijn verbergt één van de meest spectaculaire wandelroutes van Alicante. Een deel van deze wandeling kan alleen bedwongen worden met klimmateriaal, daarom wordt onervaren wandelaars aangeraden een gids in te huren. Voor de gewone wandelaar zijn er genoeg mooie wandelingen te maken. Het landschap bestaat uit veel terrassen waarop olijf-, kersen-, amandel-, johannesbrood-, en vijgenbomen staan. In Vall d'Alcalá zijn verschillende dingen te zien, van verlaten oude dorpjes, tot sneeuwputten en prehistorische grotten. In vergelijking met andere gebieden, is dit deel van Valencia vol met geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. Tijdens opgravingen zijn prehistorische stenen werktuigen gevonden, en ook in grotten, waarvan men denkt dat er grotbewoners geleefd hebben, zijn afbeeldingen van dieren gevonden. Een échte aanrader voor mensen die van rust, natuur, wandelen en mountainbiken houden. Er zijn meerdere wandel en fietsroutes in deze omgevingen uitgezet.
Cova del Rull
In de Vall de Ebo ligt de druipsteengrot ‘La Cova del Rull’ die in 1919 ontdekt werd door een zekere José Vicente Mengual, bijgenaamd El tío Rull. De grot zelf is niet groot maar wel erg mooi met bijzonder veel kleurnuances en heel aparte vormen.
Nevera
In Vall de Alcalà liggen twee Nevaras die te bezichtigen zijn. Neveras zijn ronde diep in het gesteente gemaakte kelders met een stenen koepeldak. Het koepeldak bestaat uit lagen baksteen en samengebonden rietstengels. De hoger gelegen heet 'Nevera de Dalt', de lager gelegen 'Nevera de Baix'. Eind januari, begin februari, werd er sneeuw verzameld in de neveras. De nevaters klommen in die tijd naar de toppen van het gebergte om er sneeuw en ijs te verzamelen en dit naar de neveras te brengen. De sneeuw en ijsmassa werd in de sneeuwkelder flink aangestampt en met rieten matten laag voor laag bedekt. Voor de eerste ijsfabriek in Dénia openging, was het werk van de nevaters om in de bergen sneeuw en ijs te verzamelen, het zo mogelijk tot diep in de zomer op te slaan en het in de loop van het seizoen naar beneden tot aan de kust te brengen. Speciaal voor dit doel bouwden ze op koude schaduwrijke plekken, meestal op het noorden gericht hun cases de sa neu de neveras. Deze sneeuwkelders steken iets boven de grond uit zodat er ruimte is voor een venster om de sneeuw in te scheppen.
Moorse nederzetting L’Atzuvieta
Van veel oude Moorse alquerías kent men alleen nog maar de namen en van anderen de ligging. Een van de grootste vinden we nog in de Vall d’Alcalá, nabij het dorp Alcalá de la Jovada. Het zijn de ruïnes van L’Atzuvieta. De ruïne van deze nederzetting is nog vindbaar en te bezoeken.
La Forada, het gat in de berg Penyal Gros
Vanuit de Vall de Alcalà loopt een vrij eenvoudige wandelroute naar de bergtop La Forada. Deze indrukwekkende bergkam Penyal Gros heeft een markant koepelvormig gat. Eenmaal helemaal boven in de Forada heb je een geweldig uitzicht over de Vall de Gallinera met in de verte de glinsterende Middellandse zee.
Mirador del Xap
Tussen Vall de Ebo en Alcalá de Jovada ligt een afslag richting Pego. Het is een landweg die leidt naar de Vall de Gallinera en uiteindelijk via een zeer steile bergweg uitkomt in het dorp Bennissiva. Je passeert het uitzichpunt Mirador del Xap. Vanuit deze mirador heb je een overweldigend uitzicht op de omgeving.