U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vall de la RectoríaSocial Media

Inhoud

Vall de la Rectoría, een groen hart tussen massieve bergen.

Sagra ligt in de Vall de la Rectoría. De dorpen in de Vall de la Rectoría zijn Orba, Tormos, Sagra, Rafol d'Almunia, Benimeli en Sanet y Negrals. Deze dorpjes liggen tegen de zuidflank van de Sierra de Segaria, Monte Cavall en de Sierra de Migdia. Dankzij deze beschutte ligging heeft deze vallei een extra aangenaam microklimaat. De vallei wordt aan drie zijden begrensd door bergen. Aan de oostzijde eindigt de vallei bij de Middellandse zee. In de Vall de la Rectoría bepaalt de sinaasappelteelt het landschap. Het gebied is bergachtig met een landschap vol met amandel-, olijf- en johannesbroodbomen. De vlaktes vol met sinaasappelplantages met hun weelderige bloesems strekken zich uit tot aan de Middellandse zee. 

 

Vall de la Rectoría, Marina Alta
foto Rubén CarrióVall de la Rectoría, Marina Alta foto Rubén Carrió

 

 

 

Huertas de la Vall de la RectoríaHuertas de la Vall de la Rectoría

 

De Vall de la Rectoría is in de zomer nog lentegroen. Het contrast met de kust is groot. Boeren bewegen zich hier loom voort op hun trekkers. De inwoners van Sagra moeten het hebben van de citrusvruchten in hun vallei. De sinaasappelbomen worden door diverse natuurlijke bronnen van water voorzien. De irrigatiekanalen, de zogenaamde Acequias dateren soms nog uit de Moorse tijd. Deze Acequias lopen door de hele vallei. De waterbronnen, waaronder die van de coöperatie van San Sebastian, zijn kenmerkend voor dit gebied. Mede door de aanwezigheid hiervan is de citruscultuur hier zo goed ontwikkeld.

 

Mas en la vall de la RectoríaMas en la vall de la Rectoría

 

Sagra, camino ruralSagra, camino rural

 

Tijdens de bloesemperiode in het voorjaar wordt de lucht gevuld met de intense en heerlijke zoete geur van de oranjebloesem, in het Arabisch azahar genoemd.  De bloesem van de sinaasappelboom (el naranjo) is een symbool van geluk. Daarom dragen Spaanse vrouwen azahares in hun bruidsboeket of in hun kapsel. De afbeelding van oranjebloesem vertegenwoordigt op Arabische dobbelstenen de hóógste waarde! In de aromatherapie, een moderne alternatieve geneeswijze, heeft men de harmoniserende en opwekkende eigenschappen van oranjebloesem ontdekt.

 

Midden tussen de sinaasappel plantages wonen heeft dus zijn voordelen !

 

AzaharAzahar