U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vall de Pop

Jalón ValleiSocial Media

Inhoud

Vall de Pop (Jalón Vallei) amandelbomen en wijn

De Jalón vallei ligt in het directe achterland van Moraira en Calpe. Het is een langgerekte vallei in het stroomgebied van de Rio Jalón. De vallei wordt omzoomd door heuvels en gebergte. Het gebied omvat de plaatsen Benissa, Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Murla, Benichembla en verder in het binnenland Castell de Castell. Kenmerkend zijn de wijnbouw, de vele amandelbomen en richting Castell de Castell de vele olijfbomen. Door de afwisselende vegetatie is de vallei opvallend groen.

De amandelbloesem is al vroeg in het voorjaar meestal eind Januari of begin Februari.

Het is een ideale periode voor mooie wandeltochten door deze prachtige vallei. Met name het gedeelte tussen Jalón, Alcalalí, Parcent en Murla is dan een bezoek meer dan de moeite waard.

  

AlcalalíAlcalalí

 

 

Amandelbloesem tussen Parcent en AlcalalíAmandelbloesem tussen Parcent en Alcalalí

Het gebied rondom Jalón (Xaló) is ook bekend vanwege de wijnbouw. Oorspronkelijk waren het vooral de Mistella's en Fondillon wijnen. De laatste tijd is er ook een sterke opmars van de droge wijnvarianten en cava's. Belangrijke producenten zijn in Jalón Bodega Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de Xaló  en iets verderop in Parcent Bodegas Gutierrez de la Vega. Bij beide bodega's is het mogelijk de diverse wijnen te proeven.

 

Bodega Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de XalóBodega Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de Xaló

 

 De geteelde druiven worden ook gebruikt voor de verwerking tot rozijnen die men hier pasas noemt. Deze verwerking vindt nog steeds op authentieke wijze plaats. De druiven worden daarbij op speciale matten in de zon gedroogd. Om de pasas droog te houden worden deze matten gestapeld onder Riuraus. Dit zijn de kenmerkende boogvormige overkappingen, losstaand of aan een boerderij gelegen. Er is zelfs een wandeltocht die je langs al deze traditionele Riuraus leidt. Meer informatie vind je op de mooie website van de Vall de pop.

 

Riurau in JalónRiurau in Jalón

 

Voorbij Benichembla wordt de vallei smaller en daar waar de weg over de rio Jalón gaat begint het klein valleitje de Barranc de Malafí met een eigen speciale sfeer. Het is het mysterieuze gebied van de Pla de Petracos. Aan het begin ligt een ruïne van een klein kerkje met een opmerkelijke geschiedenis. De Pla de Petracos is ook de vindplaats van prehistorische muurschilderingen en een prachtige prehistorische grot. Het smalle weggetje staat niet op de kaart en is omringd door amandelboomgaarden. Deze smalle vallei is niet meer bewoond en leidt al slingerend uiteindelijk naar Vall de Ebo.

 

Ruine van het kerkje in de Pla de PetracosRuine van het kerkje in de Pla de Petracos